Proaspăt intrat în câmpul muncii? Nu rămâne indiferent sistemelor de asigurare pentru pensii
- Marei Allia
- 3 nov. 2023
- 4 min de citit
Actualizată în: 5 nov. 2023

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.
![]() | Marei Allia Allia este absolventă a Facultății de Drept și a Masterului Drept Privat din cadrul Universității din București. Datorită pasiunii pentru domeniul juridic, îmbinată cu experiența în consiliere juridică, are plăcerea de a aduce în atenția cititorilor diverse informații de drept și curiozități specifice acestui domeniu. Fiat justitia, et pereat mundus! |
Actual, în România, avem trei sisteme de asigurare pentru pensii. Aceste sisteme poartă și denumirea de piloni de pensie, fiecare pilon fiind reglementat de norme distincte.
Pilonul I - Sistemul de pensii publice
Este reglementat de Legea nr. 263/2010, cu mențiunea că de la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.
Pilonul I presupune asigurarea publică obligatorie și este administrat de Casa Națională de Pensii Publice. Funcționează pe principiul redistribuirii, ceea ce înseamnă că fondurile strânse din plata contribuabililor, se redistribuie pentru plata obligațiilor ce revin sistemului public de pensii.
Pensia de stat se împarte în cinci categorii:
Pensia pentru limită de vârstă. Aceasta se obține odată cu împlinirea vârstei standard a pensionării (62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și în urma unui număr de cotizări la sistemul de pensii.
Pensia anticipată. Se aplică persoanelor care lucrează în condiții speciale, ca de exemplu: cadrele militare, polițiștii etc.
Pensia anticipată parțială. Se acordă acelorași persoane, dar cu câțiva ani înainte de împlinirea vârstei de la care se pot pensiona.
Pensia de invaliditate. Persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă pot beneficia de această pensie.
Pensia de urmaș. Copiii și soțul supraviețuitor al unei persoane decedate asigurate, au acces la această categorie.
Pilonul II - Sistemul de pensii administrat privat
Te-ai angajat, iar HR-ul ți-a spus ceva despre pensie și că ar trebui să îți alegi un administrator, iar dacă nu, îți va fi repartizat unul aleatoriu în termen de 4 luni? Te lămurim noi.
În cadrul Pilonului II de pensii, spre deosebire de Pilonul I, fondurile colectate de către entitățile desemnate sunt administrate de instituții private, denumite și administratori, dar și de societăți de pensii private. Pentru alegerea unui administrator, găsești mereu lista actualizată a fondurilor de pensii administrate privat pe site-ul ASF: www.asfromania.ro.
În cazul în care repartizarea s-a făcut în mod aleatoriu și vrei să știi, în orice moment, ce se întâmplă cu banii tăi, poți urmări evoluția contului tău de pensie administrată privat, în mod gratuit, prin completarea formularului disponibil pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (https://asfromania.ro/scr/petitiiFP), urmând ca în termen de 10 zile să fii contactat de un reprezentant al administratorului fondului de pensii administrat privat la care ai contul.
Atenție! Doar persoanele angajate în mod legal și pentru care angajatorul plătește contribuțiile către stat pot beneficia de Pilonul II.
Poți participa la un singur fond de pensii administrate privat, însă pe baza propriilor preferințe, poți alege oricând transferarea de la un fond la altul. Participanții se pot transfera doar dacă semnează un act individual de aderare la fondul de pensii private la care doresc să fie transferați.
Pilonul II este reglementat de Legea nr. 411/2004 și este obligatoriu pentru toți asigurații în vârstă de până la 35 de ani și facultativ pentru asigurații cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani.
Nu funcționează prin redistribuire ca în Pilonul I, ci pe baza principiului capitalizării, ceea ce înseamnă că fondurile adunate se investesc în: instrumente ale pieței monetare (conturi, depozite etc.), titluri de stat, obligațiuni și alte valori mobiliare emise de autoritățile publice locale.
“Nu vreau să scot din buzunar, mă descurc eu când îmbătrânesc!”
Surpriză! Nu trebuie nici in cazul Pilonului II. Nu vei plăti nimic suplimentar, pentru că din procentul acela mare de taxe care se plătesc din salariul brut, 25% se duc către asigurările sociale, iar de acolo se transferă 3,75% în contul de pensii administrat privat la care participi.
Pilonul III - Sistemul de pensii facultative
Este reglementat de Legea nr. 204/2006. Aderarea la acest fond de pensii NU este obligatorie, ci este lăsată la latitudinea fiecărui cetățean.
Contribuțiile nu pot fi mai mari de 15% din venitul salarial brut sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii facultative. Nivelul contribuției poate fi modificat oricând, în funcție de fluctuațiile venitului propriu, între limita minimă impusă de fiecare fond de pensii facultative în parte și limita maximă de 15% din venitul salarial brut, impusă de lege. Plata contribuției poate fi chiar și încetată și reluată ulterior, la un moment la care există o siguranță mai mare pe plan financiar.
Banii care sunt cotizați, în cazul în care există dorința proprie și în mod individual față de contribuția la Pilonii I și II, merg într-un cont propriu și reprezintă investiții care au scopul de a fi înmulțite. Sumele investite sunt proprietatea ta!
Fondurile de pensii de pe piață au o listă actualizată pentru fondurile de pensii facultative, adică Pilonul III, în cadrul site-ului ASF: www.asfromania.ro.
Poate participa orice persoană care realizează un venit din activități profesionale: salariații, persoanele care lucrează pe cont propriu sau care obțin venituri din alte activități, contribuind singuri sau împreună cu angajatorul, ca o formă de beneficiu suplimentar, pe lângă salariu. Fondurile sunt administrate de societăți pe acțiuni.
Pentru a beneficia de fondurile strânse in Pilonul III, participantul trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 60 de ani, să fi efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare și să aibă activul personal cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime.

Un articol semnat de către Marei Allia.