top of page

Obligația de ambalare a bunurilor ce urmează a fi transportate. Consecințe juridice.

  • Poza scriitorului: Andreea-Gabriela Tudoran
    Andreea-Gabriela Tudoran
  • 3 nov. 2023
  • 4 min de citit

Actualizată în: 4 nov. 2023


Fiscalitatea Simplificată: Ghidul Esențial pentru Înțelegerea Regimului Fiscal

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.


Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează Igenio.

Andreea-Gabriela Tudoran


Andreea este masterandă a Facultății de Drept, Universitatea Craiova, programul Drept privat. Pasiunea față de drept, împletită cu dorința de cunoaștere și aprofundare i-au conturat personalitatea prin două trăsături dominante: ambiția și determinarea. Andreea are o gândire analitică și critică asupra diferitelor aspecte de natură juridică.

🟢 Introducere


În societatea actuală, transportul este o activitate absolut necesară vieții, acordând locuitorilor posibilitatea de a putea să-și satisfacă nevoile spirituale și materiale, reprezentând, de asemenea, un factor important, în ceea ce privește, viața economică și socială a tuturor unităților administrativ-teritoriale.


Contractul de transport, privit în mod abstract, reprezintă o categorie juridică prin care sunt desemnate speciile de contracte ce pot fi încheiate pentru deplasarea mărfurilor prin diferite mijloace de transport corespunzătoare căilor utilizate.


Când vorbim despre transport, fie ca este aerian, naval, rutier sau feroviar cineva își va asuma răspunderea pentru modul defectuos în care s-a realizat transportul către destinatar.

Fiecare categorie de transport, prezintă anumite caracteristici datorate specificului căii de transport, precum și a mijlocului de transport utilizat, caracteristici care se evidențiază juridic în reglementările distincte fiecărui fel de contract de transport.


Structura raporturilor ce se fixează prin încheierea contractului de transport, prezintă diferite principii aplicabile tuturor categoriilor de transport, determinate de caracterul unitar, autonom al acestei instituții juridice.

🟢Cine răspunde în situația în care bunul transportat ajunge deteriorat?


Există tot mai multe persoane care, trec cu vederea micile incidente prin care le-au fost deteriorate bunuri de mică valoare, neacționând legal în acest sens. Însă, în situațiile în care vorbim despre un transport al cărui prejudiciu este mare, bineînțeles, acesta nu mai poate fi trecut cu vederea. Prin urmare, cineva va fi răspunzător pentru aceasta neglijență. Cine? În ce împrejurări? Vom afla în rândurile ce urmează!


La momentul luării în primire a mărfurilor, cărăușul (transportatorul) trebuie sa verifice marcajele și numerele coletelor, dar și starea aparentă a mărfurilor și ambalajul lor. Verificarea se face din oficiu, iar scopul acesteia este prevenirea provocării unor daune în cursul deplasării mărfii. De asemenea, prin verificarea acesteia se vor asigura și probele necesare răspunderii transportatorului și expeditorului în caz de pagubă.


Se prevede că, expeditorul are obligația sa ambaleze bunurile corespunzător naturii acestora și modului de transport. Expeditorul răspunde față de transportator pentru prejudiciile cauzate acestuia prin:

👉ambalajul necorespunzător,

👉de ambalarea defectuoasa a bunurilor predate spre transport,

Transportatorul rămâne răspunzător fata de terți pentru pagubele cauzate astfel, cu drept de regres contra expeditorului, conform art. 1966 din Cod Civil Român.


🟢 Cum procedăm în situația în care bunul a fost deteriorat din cauza ambalării necorespunzătoare?


Expeditorul este responsabil de ambalare, cu condiția ca, mărfurile să poată fi transportate numai cu mijloacele de transport convenite. De altfel, cărăușul va răspunde pentru pagubele create față de terțele persoane, având la dispoziție dreptul de regres.


Dreptul de regres este o acțiune civilă, prin care cel obligat împreuna cu alții sau pentru alții, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, poate cere în justiție obligarea aceluia sau acelora pentru a plăti, la înapoierea plații făcute pe seama lor, subrogându-se în drepturile creditorului plătit, ori întemeindu-se pe raporturi juridice directe pentru a putea obține atât suma plătita creditorului, cât și dobânzi, cheltuieli sau alte daune-interese.


Reglementarea împotriva răspunderii pentru prejudiciile cauzate de ambalajul necorespunzător sau de ambalarea defectuoasă a bunurilor transportate ridică problema calificării juridice a destinatarului. Astfel, în cazul în care acesta este calificat drept parte la contractul de transport, pentru prejudiciile cauzate de faptele menționate, destinatarul ar avea o acțiune îndreptata împotriva expeditorului, fundamentată pe dispozițiile dreptului comun în materie de neexecutare a contractelor. În ipoteza în care destinatarul nu este calificat drept parte la contractul de transport, acesta urmează regimul terților, având o acțiune împotriva transportatorului, cu drept de regres al acestuia împotriva expeditorului.


🟢Cum stabilim valoarea prejudiciului?


Valoarea mărfii va fi determinată de prețul curent al pieței sau al bursei, dacă este cazul. Transportatorul nu va trebui să datoreze mai mult decât valoarea pe care o avea marfa pierdută. În lipsa cursului bursei sau a prețului curent al pieței se va ține seama de valoarea uzuală a mărfurilor de același fel și de aceeași calitate.

Pe lângă valoarea astfel stabilită, daunele pot cuprinde și alte cheltuieli precum: taxa de transport, taxe vamale, dar și alte cheltuieli ivite cu ocazia transportului mărfii; (în totalitate, în caz de pierdere totală și proporțională în caz de pierdere parțială), conform articolului 23, paragraf 4 din CMR.


🟢Documentele de transport și importanța acestora.


În principiu, documentele de transport nu sunt negociabile. Părțile contractului, pot însă conferi, printr-o clauză expresă, caracter negociabil documentelor de transport, prin emiterea lor la ordin sau la purtător, apropiindu-le de titlurile de valoare. Regulile care guvernează documentele de transport negociabile sunt cuprinse în art. 1964-1965 Cod Civil. Astfel, în acord cu textele de lege menționate, documentul de transport nu este negociabil, cu excepția cazului în care, părțile sau legea specială dispun astfel.

În cazul în care este negociabil, documentul de transport la ordin se transmite prin gir, iar cel la purtător prin remitere.


Atunci când documentul de transport este la ordin sau la purtător, proprietatea bunurilor transportate se transferă prin efectul transmiterii acestui document. Codul Civil, prevede că, forma și efectele girurilor, anularea și înlocuirea documentului de transport sunt supuse dispozițiilor privitoare la cambie și biletul la ordin. Ultimul giratar al unui șir neîntrerupt de giruri care este posesor al titlului este considerat proprietar. Debitorul care își îndeplinește obligația rezultând din titlu este eliberat, numai dacă nu a existat fraudă sau culpă gravă din partea sa.


Un articol semnat de către Andreea-Gabriela Tudoran.

bottom of page