Scurte precizări privind înființarea unui P.F.A. și a unui S.R.L.
- Cristina Verdeș
- 4 nov. 2023
- 2 min de citit
Actualizată în: 5 nov. 2023

Articolul reprezintă opera exclusivă a autorului. Opiniile exprimate nu angajează sub nicio formă Ingenio.
![]() | Cristina Verdeș Cristina este jurist, absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Transilvania din Brașov. Este o fire activă, căreia îi place să abordeze provocările complexe ale dreptului și să contribuie la asigurarea echității și respectarea legii. Cristina este o persoană cu pasiune pentru cercetare și pentru publicistică în diverse domenii: juridic și educațional. |
🟢Noțiuni introductive.
SRL (Societate cu Răspundere Limitată), răspundere limitată în fața legii, reglementată conform Legii 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările ulterioare.
PFA (persoană fizică autorizată), răspundere personală în fața legii, reglementată conform Ordonanței de Guvern nr. 44/2008, cu modificările ulterioare.
🟢Cum înființezi o entitate SRL?
Înregistrarea unui SRL, în România, implică mai multe etape:
👉alegerea denumirii societății, care constă în alegerea unei denumiri unice pentru SRL-ul tău. Disponibilitatea denumirii alese, poate fi verificată pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului( ONRC), sau la sediul acesteia.
👉redactarea actului constitutiv: actul constitutiv al SRL-ului, trebuie să conțină informații despre asociați, capitalul social, scopul societății, sediul social, administrarea societății, cota parte a fiecărui asociat, durata societății, modul de dizolvare și lichidare. Poți face acest lucru singur sau cu ajutorul unui avocat specializat.
👉obținerea unui certificat de rezervare a denumirii: după ce ai actul constitutiv, obține un certificat de rezervare a denumirii de la ONRC.
👉înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului, care implică:
depunerea actului constitutiv,
certificatul de rezervare a denumirii,
copii ale cărților de identitate ale asociaților,
dovada deținerii spațiului social și orice alte declarații,
taxele aferente de înregistrare.
👉după înregistrarea și prelucrarea actelor, veți primi un Certificat de înregistrare care atestă că societatea există legal și conține informații precum numărul de înmatriculare și data înființării.
🟢Cum înființezi o entitate PFA?
Înregistrarea unui PFA în România, implică următoarele documente și proceduri:
👉stabilirea activității: decide ce tip de activitate economică doriți să desfășurați ca PFA.
👉cererea de înregistrare: aceasta este o cerere tip, care poate fi obținută de la Registrul Comerțului, putând fi totodată descărcată online.
👉actul de identitate
👉completarea unei declarații pe proprie răspundere.
După înregistrare la ONRC veți primi un certificat de înregistrare și un număr de identificare fiscală(CIF).
🟢Regimul fiscal. Contribuțiile sociale.
👉Impozitul pe profit. SRL-urile sunt supuse impozitului pe profit, care este de obicei stabilit la o rată de 16% în România, 3% pentru microîntreprinderi.
👉Contribuțiile sociale sunt: pentru angajați, pentru pensie, pentru sănătate, și pentru asigurări sociale.
👉Impozitul pe venit. PFA-urile sunt în general supuse impozitului pe venit, care este calculat în funcție de venitul net anual obținut și este impozitat cu o rată de 10% sau 7% (pentru anumite categorii de venituri.)
👉Contribuții la Fondul de Șomaj.
🟢Închiderea și lichidarea activității pentru SRL.
👉Hotărârea Asociaților: Procedura de dizolvare a SRL-ului poate începe cu o hotărâre a asociaților (asigurați-vă că aveți o majoritate adecvată conform actului constitutiv al SRL-ului).
👉Numirea Lichidatorului: După ce a fost luată hotărârea de dizolvare, trebuie să numiți un lichidator care va gestiona procesul de lichidare. Acesta poate fi o persoană desemnată de asociați sau poate fi un specialist autorizat.
👉Anunțarea Dizolvării: Dizolvarea SRL-ului trebuie anunțată în Monitorul Oficial României, iar informațiile trebuie să includă numele SRL-ului, numele lichidatorului și detalii despre procesul de lichidare.
👉 Lichidarea activelor și datoriilor: Lichidatorul are sarcina de a colecta activele SRL-ului, de a plăti datoriile și de a încheia contractele și relațiile de afaceri ale societății.
👉Radierea SRL-ului: După lichidare, trebuie să efectuați radierea SRL-ului la Registrul Comerțului pentru a încheia oficial existența societății.
Un articol semnat de către Cristina Verdeș.